Är cykelgarage en bra idé?

Jag förstår tanken bakom ett cykelgarage men när jag läser i tidningen att både Göteborg och Lerum har byggt såna för flera miljoner och att de nu står tomma gör mig lite bekymrad. Om ingen vill parkera i dem, varför byggs de? 

Kanske är vi lite före vår tid, eller så är folk inte så rädda om sina cyklar som de bestämmande politikerna tycks tro. Att de inte används kan bero på att de är för långt ifrån den plats där folk vill parkera och då är det ju en miss i planeringen. Det kan ju också bero på att det känns bökigt att använda dem istället för ett vanligt cykelställ. 

Kommer nog bli bättre

Om vi som cyklar börjar använda garagen som är byggda så kommer de till nytta och våra cyklar slipper stå ute i väder och vind. Nu när elcyklar blir allt vanligare så blir det kanske också ett annat behov av dessa garage. 

Det finns ju trots allt en hel del fördelar med cykelgaragen, oavsett om man använder elcykel eller en traditionell cykel utan elmotor. 

  • Cykeln är skyddad från regn och rusk. För elcyklar är detta mycket bra även om de tål regn.
  • Svårare att stjäla cyklar från garage.
  • Långtidsparkering av cykel betyder inte längre att den blir förstörd.

Den sista punkten är nog kanske den viktigaste av de tre tycker jag. Alla som parkerat en cykel någonstans längre än 3 dagar vet att den inte kommer vara hel! Jag vet inte varför men det verkar vara fritt fram att sabotera cyklar som stått längre ... 

20 Oct 2021