Stopp i toan - så gör du

En av de saker vi inte hade planerat för när vi började jobba med att hyra ut rum var att det kunde bli stopp i avloppen. Folk som bor på hotell, B&B eller vandrarhem tenderar att vara aningen mer oförsiktiga när de spolar än de är hemma. Det blev vi varse rätt snabbt! Men vi lärde oss också av misstagen. Idag har vi avtal med rörjour i Göteborg som kan komma hit med kort varsel och fixa det mesta som har med vatten och avlopp att göra. Men hur löste vi det mer akut där och då? Nedan berättar jag om det, så att du kanske också kan få några tips.

Få inte panik

Det första du ska tänka på är att inte få panik. Det hjälper inte ett dugg. Sedan ska du se till att alla som bor över den punkt, eller innan den punkt, där stoppet är slutar använda toaletten. Sedan är det bara att börja jobba. Här får du två tips:

  • Täck den öppna delen med gladpack. 6 - 7 lager minst. Tejpa så det sluter helt tätt. Spola sedan och använd sedan två händer för att "pumpa" plasten med vattnet under. Det kommer förhoppningsvis att trycka undan stoppet och rören blir fria.
  • Använd en avloppsorm. Det är som en lång flexibel pinne som kan tryckas ner i avloppet. Det gör att stoppet trycks undan. 

Om det nu ändå inte funkar så är det lika bra att ringa rörmokaren! Eller rörjouren, som vi har gjort. 

5 Oct 2022